„Търговска банка Д“ АД подкрепя малкия и средния бизнес




„Търговска банка Д“ АД сключи споразумение с "Българската банка за развитие" АД (ББР) за участие в партньорската програма „Напред“ за индиректно финансиране на микро, малък и среден бизнес.

По силата на споразумението „Д Банк“ ще получи ресурс до 10 млн. лева, които ще използва за преференциално инвестиционно и оборотно кредитиране на МСП.

Фирмите-кредитополучатели ще имат достъп до финансиране при годишен лихвен процент в размер на пазарния 3-месечен индекс Euribor плюс надбавка до 4.7%. Максималният размер на заема към един кредитополучател е 3 милиона лева.

Като допълнително улеснение се предвижда стойността на предоставеното от кредитополучателите обезпечение да бъде до 110% от размера на кредита. Условията ще важат и за рефинансиране на инвестиционни заеми, ако в резултат на инвестицията са разкрити и се поддържат поне 30 нови работни места или проектът се реализира в райони с висока безработица.

ББР има готовност да предостави чрез банките у нас ресурс от 150 млн. лева по програма „Напред“ за дългосрочни, нисколихвени инвестиционни и оборотни кредити за МСП. Програма „Напред“ е първата инициатива, чрез която ББР участва във финансирането, както и в споделянето на риска по кредитите към крайните кредитополучатели, като гарантира плащането до 30% от главниците по предоставените кредити с ресурс от инициативата.