За трета поредна година АББ и правоохранителните органи участват в съвместна кампания срещу финансовите “мулета”

За трета поредна година АББ и правоохранителните органи участват в съвместна кампания срещу финансовите “мулета”

За трета поредна година АББ, нейните членове и българските правоохранителни органи участват в Европейска кампания, посветена на борбата срещу финансовите “мулета” /European Money Mule Action – EMMA/.

Финансово “муле” е лице, което прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни банкови сметки, често в различни държави, като за тази дейност получава комисионна. Според статистика на Европол, в 95% от случаите “финансовите мулета” се използват за усвояване на неправомерно трансферирани финансови средства, придобити от предходна киберпрестъпна дейност. Често средствата са предназначени за финансиране на други криминални дейности и изпиране на пари.

Кампанията е организирана от Европейския център за борба с киберпрестъпленията към Европол /EC3 – EUROPOL/ и координационният орган на ЕС за съдебно сътрудничество – Евроджъст, а партньор е Европейската банкова федерация, на която и АББ е член. Оперативни дейности са проведени на територията на 29 държави (Австрия, Белгия, България, Хърватска, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Гърция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания, Швеция, Австралия, Молдова, Норвегия, Швейцария, Обединено Кралство и САЩ) и са с цел предотвратяване и противодействие на финансови престъпления в Интернет, осъществявани чрез финансови “мулета“. По информация от Европол, са установени 1504 финансови “мулета“, както и 26 376 неправомерни транзакции на обща стойност около 72,4 милиона евро, идентифицирани са повече от 24 500 жертви на престъпления, предшестващи последващото нареждане на парични средства към сметки на финансови “мулета” и са предотвратени щети в размер на 36,1 милиона евро. Задържани са 168 лица, проведени са 2409 разпита и са инициирани 837 разследвания. От страна на българските правоохранителни органи, съгласно информация от ГДБОП, са идентифицирани 112 финансови “мулета” и 52 жертви на престъпната дейност.

Банковият сектор подкрепя усилията на полицията и прокуратурата, като съдейства по всякакъв начин за ограничаването на такива измамни практики.

АББ смята, че сътрудничеството между държавните органи и частния сектор на европейско ниво е от изключително значение при борбата с финансовите “мулета“, тъй като престъпниците често действат трансгранично. Ето защо, Асоциацията на банките в България си партнира успешно с правоохранителните органи, както в България, така и на европейско ниво, за провеждането на информационни кампании относно рисковете и заплахите, свързани с финансови мулета. Тези кампании целят да подпомогнат интернет потребителите да различат съмнителните и потенциално опасни обяви, с които се набират “мулетата” с обещания за лесни печалби. Едно от основните средства за превенция на този род престъпления е повишаването на информираността по въпроса.

Как да се предпазим и какво трябва да направим, в случай че получим имейл със съмнително съдържание, в което се искат детайли за нас, например, банковата ни сметка, и имаме съмнения, че някой се опитва да ни въвлече в незаконна дейност – вижте в информационните брошури и клипове на страницата на АББ