Уведомление относно фишинг атаки в онлайн пространството

Уважаеми клиенти,

Уведомяваме Ви за зачестили фишинг атаки, с които злонамерено се опитва да бъдете подведени да споделите лична информация онлайн, с цел измама.

Как се осъществява фишингът

Обикновено това се прави чрез електронна поща, реклами или сайтове, наподобяващи такива, които вече сте използвали. Например може да получите имейл, който изглежда като изпратен от банката Ви, с молба да потвърдите номера на банковата си сметка; SMS от типа „Лотария“, при който Ви се предлага да закупите скъпо струващ продукт на ниска цена, като се изисква да въведете данни за Вашата дебитна/кредитна карта, и други.

Избягване на фишинг атаки

Бъдете особено внимателни във всеки случай, когато получавате съобщение от сайт с молба за предоставяне на лични данни. Ако получите такова съобщение, не предоставяйте поисканите данни, без да потвърдите легитимността на сайта. Ако е възможно, отворете го в друг прозорец, вместо да кликвате върху връзката в имейла. Свържете се с представител на компанията, от която сте получили съобщение, за да разберете дали сте станали обект на фишинг атака.

Информация, която се събира с фишинг атаките, може да включва:

  • Потребителски имена и пароли
  • Номера на банкови сметки
  • ПИН кодове (персонални идентификационни номера)
  • Номер и валидност на дебитни и кредитни карти
  • Моминското име на майка Ви
  • Датата на раждане и др.

В случай че доброволно предоставите данните си при фишинг атака, следват опити за източване на средства от банковата Ви карта или сметка. Ако се поддадете на фишинг атака и предоставите данните си доброволно, „Търговска банка Д“ АД не може да гарантира възстановяване на сумите, източени от банковите Ви сметки/карти.

Отговорността в тези случаи се носи изцяло от собственика на сметката/картата.

Вируси, които крадат данни от Банкови карти, при пазаруване в онлайн магазин

Уведомяваме Ви и за нов вирус, който краде данни за Банкови карти, при пазаруване в онлайн магазини. Вирусът е особено интелигентен – може да се възпроизвежда сам, дори и след изтриване.  Вирусът се зарежда при пазаруване в интернет сайт, който не е защитен, като понякога може да имитира сайт на голяма компания.

В случай че пазарувате в интернет, Ви съветваме да използвате защитени сайтове, чийто адрес започва с HTTPS, и са сертифицирани по стандартите за сигурност при плащане с кредитни карти PCI. При незащитените сайтове обикновено се получава прекъсване на връзката между сайта на магазина и този на платежния оператор. Ако сайтът не е защитен, данните Ви могат да бъдат пренасочени и използвани от киберпрестъпници. В случай че използвате такъв сайт, „Търговска банка Д“ АД не може да гарантира възстановяване на сумите, източени от банковите Ви сметки/Карти.

Отговорността в тези случаи се носи изцяло от собственика на сметката/картата.